неділю, 10 травня 2015 р.

З Днем матері!



В Україні День Матері широко почали відзначати з 1929 р., ( а у незалежній Україні свято відновилось відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року).
Цього дня в церквах правили молебні за здоров'я матерів і за упокій померлих. З усіх-усюд з'їжджалися до рідної домівки діти. Мати пригощала їх найсмачнішими стравами, очищала свяченою водою. Під матусиною вишнею чи грушею закопували шматок хліба, дрібні гроші й зерно – «Щоб у добрі та спокої довіку бути.»

Усі почесті цього дня - Матері. Їй традиційно дарували ложку і сон-траву - символи життєвої снаги та спокою. Найяскравішим виявом любові до рідної неньки були зібрані на світанку росяні пелюстки яблуневого цвіту, якими обсипали матір. А ті, кому не було вже до кого поспішати, ставили на знак пам'яті свічку перед образом Богородиці, несли на могили матерів склянки з водою і зерном і дві гілочки - вишневу та яблуневу і схилялися над ними з лівого боку - від серця.
 Сьогодні зранку їздила до мами на другий кінець міста, щоб привітати із святом. 
Як завжди, прихопила із собою завжди із собою фотоапарат і не втрималась, щоб не зробити кілька кадриків цієї яблуневої краси у нашому дворі.

1.

2.

 3.
4.

5.

6.


Чесно кажучи, не можу вибрати фото для завдання. Мені всі подобаються. Просто милуйтесь, вдихайте аромат цвіту!



2 коментарі: