неділю, 26 жовтня 2014 р.

Замки Тернопільщини


На залишках Скала-Подільського замку. що на Тернопільщині. Краса неймовірна!




http://art-piaskownica.blogspot.com/2014/10/fotogra.ht
ml

 Місто Скала-Подільсьська згадується в літописах за 1210 рік. На стрімкій скелі у 60-70-х чотирнадцятого століття роках було збудовано замок. В 1393 році , під час походу князя Вітовта на поділля, він здобув кілька міст. в тому числі  і Скалу. Завдяки зручному розташуванню, місто, яке  у 1434 році остаточно перейшло до Польщі, стало центром повіту Кам'янецького староства. У 1443 році король Владислав ІІІ надав скалі магдебурзьке право, а у 1515 році замок разом із селами, що йому належали, купив кам'янецький староста Станіслав Лянцкоронський. У 1620 році турки знову напали на Скалу, спалили більшість будинків, пошкодили замок. У 1648 році козацькі війська взяли твердиню. Особливих руйнувань замок зазнав в 1657 році, коли ним володів трансільванський князь Д'єрдь ІІ Ракоці. Люстрація 1665 року повідомляє, що "замок, вимурований на скалі і обведений муром, прийшов у цілковите запустіння". Єдиним випадком, коли фортеця встояла, була облога яничар на початку сімнадцятого століття, після того, як у 1672 році Поділля захопили турки, замок вже не відбудовувався.
Староста Скали середини вісімнадцятого століття Адам Тарло майже через сто років розпочав будівництво нового палацу на території фортеці. Але через деякий час по закінченню будівництва палац згорів від блискавки. Ось і стоять з того часу руїни палацу та фортеці до сьогоднішнього дня , овіяні вітром та осяяні сонцем, вражаючи своєю могутністю.







6 коментарів:

  1. Интересно было бы узнать историю этого замка. Фотографии очень впечатляют....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Пожелание выполнено, Галина Станиславовна)))

      Видалити
    2. Очень богата на события история этого замка. Хотелось бы там погулять и поснимать крупные планы того, что сохранилось с давних времен. Спасибо за такую интересную историческую справку, Галина Михайловна.

      Видалити
    3. Галина Станиславовна, спасибо. Рада. что вам понравилось. Может, когда-нибудь и приедете)) У нас таких мест много....

      Видалити
  2. Дуже цікаво! Дякую за фото та розповідь! :-)

    ВідповістиВидалити