пʼятницю, 26 травня 2017 р.

Півонія Рока (Paeonia rockii )


Виявляється, півонія - дерево?  Півонія Рока - деревовидна півонія.  Я й  не знала, що ці красиві великі квіти - квіти півонії. Для мене все життя півонії асоціювалися з тими, що зростали у квітнику коло бабусиної хати у селі. Їх вирощувала моя цьоця Рома. Вона кохалася у півоніях.  Гілки їх гнулися під вагою великих пухнастих пелюсткових куль, а нерозквітлі ще пупляхи були такі тугі, тверденькі, як м'ячики. Кожного разу , коли ми влітку гостювали  у селі, цьоця Рома на дорогу нам зрізала величезні букети пухнастих темно-вишневого кольору півоній . Вони так пахли, що аж паморочилось в голові. Серед тих темних півоній було завжди кілька кущиків рожевих. 
Коли я вперше побачила ось ці кущі, які на світлинах, то не одразу здогадалась, що то теж півонії. Але дуже вже знайомим мені здалося листя. Тому я й вирішила, що, мабуть,  таки вона, півонія. Переконалась, погугливши за забраженням. Таки інтернет, вкотре переконуюсь, хороша штука. 
І, погодьтеся, гарні квіти.А цей вид - особливо. Ці біло-рожеві. мов зефір, квіти нагадують  великих білих метеликів, які ось-ось змахнуть крилами і полетять.
А росте ця краса у сусідньому дворі через дорогу.








4 коментарі: