неділю, 24 липня 2016 р.

Сила травинки

Часто доводиться бачити рослини, які , здавалося , ростуть на камені, проростають крізь асфальт.  Як травинка, квітка, така тендітна, може прорости крізь камінь ? Насправді насіння рослин активно поглинають воду, набухають і проростають. Всередині клітин проростків виникає гідростатичний тиск великої сили. В результаті цього паростки і пробиваються крізь землю і навіть крізь каміння та асфальт. У деяких рослин і грибів тиск всередині клітин може досягати 50 і навіть 100 атмосфер. 
Деревій-Achillea millefolium - (біла кашка, гулявниця,  живуча трава, кривавник, тисячолистник звичайний) - рослина, яку можна зустріти скрізь в Україні. Його назва походить від імені  міфічного героя - Ахілеса, який ніби-то першим використав цю рослину для лікування.  До речі, деревій любить суху землю, тож не дивно, що він проростає і крізь асфальт, де вологи не так багато.  У медицині використовують квіточки, іноді листя як кровоспинний засіб, при внутрішніх кровотечах, при порушенні обміну речовин. Листки і квіти цієї рослини містять ефірну олію, вітамін К, дубильні речовини, смоли, інулін, каротин, вітамін С, фітонциди.
Одна з легенд стверджує, що за допомогою деревію зцілював свої рани  і швидко повертався до роботи  якийсь тесля Йосип. Від нього люди дізналися про чудодійні властивості трави і зверталися до нього. Тому в деяких країнах тисячолистник  називають травою Святого Йосипа
Деревій дуже люблять бджоли, бо він є прекрасним медоносом. Налічують понад 100 видів цієї рослини.
Фото 1


Деревій


Конюшина

Кульбаба

Подорожник


Подорожник





Фото 1

2 коментарі: